Ahşap Boyama
Ahşap boyama işi ile uğraşıyor veya uğraşmaya karar verdiyseniz muhtemelen lake, cila, vernik, poliüretan gibi kavramları duymuşsunuzdur. Bu yazımızda sizlere bu boyalar arasındaki farklılıklardan ve genel ahşap boyama tekniklerinden bahsedeceğiz.
Şellak

Poliüretan
Poliüretan esasen kuruyuncaya kadar sıvı olan bir plastik madde gibi düşünülebilir. Ahşap boyama alanında poliüretan’ın su bazlı ve yağ bazlı olmak üzere iki seçeneği mevcuttur.
Su bazlı poliüretan’ın kokusu az ve toksik madde içerimi düşük olması nedeniyle çokça tercih edilmektedir. Yağ bazlı versiyonu gibi hafif bir renk ilavesi katmaksızın netleşir ve yağlı versiyona göre daha hızlı kurumaktadır. Bunun yanında şellakta olduğu gibi ısıya ve kimyasallara karşı dayanıksızdır.
Yağ bazlı poliüretan, özellikle ısı söz konusu olduğunda kullanılmakta ve kullanıldığı ahşap yüzeyin tonunu hafif miktarda arttırmaktadır.(Tonunu arttırması kötü bir şey değildir) Yemek masalarında genel olarak yağ bazlı poliüretan tercih edilmektedir. Eğer yağ bazlı poliüretan kullanacaksanız, bulunduğunuz ortamın havalandırılmasına dikkat edin ve maske kullanmayı unutmayın. Kuruma için uzun zaman gerektirdiğinin bilincinde olun ve planlamanızı ona göre yapın
Vernik

Vernik son kat için kullanılır. Çok dayanıklıdır çünkü daha fazla katı madde içerir. Yat verniği dış mekan projeleri ve dış kapılar için kullanılan ham ahşaplar ve rustik evlerde döşeme için iyidir. Ahşabı korumasının yanında, doğal ultraviyole ışık koruması da sağlar. Yat vernik genellikle su ile teması fazla olan bölgelerde yani ahşap tekneler, güverteler, plaj sandalyeleri vb. yerlerde kullanılır. Doğal kıllı bir fırça ile uygulayın.
Lake
Lake, modern mobilyalarda sıklıkla kullanılan ve yoğun parlaklık sağlayan bir boyadır. Hasara karşı son derece dayanıklıdır; Bununla birlikte, zamanla renk değiştirmeye ve çizilmeye de başlayabilir. Lake’nin uygulaması herhangi bir fırça ya da bez ile yapılmaz. Püskürtme tekniği ile yapılması gerekir yalnız el ile püskürtme yapıldığında istediğiniz pürüzsüzlüğü elde etmeniz çok zordur. Firmamızda ve ahşap boyama yapan büyük firmalarda lake ve diğer boyama işlemleri uzun hatlarda milimetrik olarak yüzeye atılır ve aşama aşama ilerleme kaydedilir. Ahşap önce lake boyanın dolgu maddesi ile hatta girer, ardından milimetrik zımpara ile yüzeyi pürüzsüzleştirilir ve son kat için tekrar lake boya ile hatta girer. Bunun yanında hobi amaçlı ya da yüksek performans beklemediğiniz bir lake boyama için ihtiyacınız olan yüksek hacimli, düşük basınçlı (HVLP) bir püskürtücü ve bunu uygulamak için de iyi havalandırılmış geniş bir çalışma alanıdır.
Bir Cevap Yazın